FairNews: News provision in a Big Data era

Gelijke toegang tot nieuws is een randvoorwaarde voor een goed functionerende democratie. Door data analytics en gepersonaliseerde aanbevelingen is het mogelijk nieuws vóór te sorteren op basis van individuele gebruikersprofielen en ‘social sorting’.

In dit project wordt onderzocht in hoeverre algoritmen kunnen en mogen gaan in het filteren van informatie met het oog op “fairness”. ls toegang tot informatie niet gelijk, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie.

Dit onderzoek draagt ook bij aan het kunnen uitleggen waarom algoritmen bepaald gedrag vertonen, i.c. transparantie. De resultaten leiden tot een fair-recommender systeem dat vooringenomenheid van nieuwsaanbevelingen zichtbaar maakt.

In dit project werken informatici, communicatie- en informatierechtswetenschappers van de UvA en TU Delft samen met de Volkskrant aan demonstraties en tests met nieuwsgebruikers om het debat over eerlijke nieuwsvoorziening te stimuleren. De bevindingen van dit project dragen ook in hoge mate bij aan het programmabrede begrip van wat we bedoelen met verantwoorde toegang toe en gebruik van big data.

Deze call is gesloten

De projecten zijn toegekend, onderaan deze pagina de inmiddels lopende projecten.

Contactpersoon
Claes de Vreese Universiteit van Amsterdam

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Commit2data

Gerelateerde projecten

Bekijk hieronder de projecten gerelateerd aan het thema VWData