In de media - Thermo Tokyo: Beat The Heat

Komende zomer vinden in Tokyo the Olympische zomerspelen plaats. Omdat in deze regio hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid worden verwacht , twee belangrijke factoren die invloed hebben op het prestatieniveau van atleten. Om dit voor te zijn en de negatieve gevolgen voor prestaties en atleet te kunnen beperken zijn Radboudumc, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Vrije Universiteit, Technische Universiteit Delft en NOC*NSF het onderzoek Beat The Heat gestart binnen het Commit2Data programma.

Afgelopen zondag was er aandacht voor het onderzoeksproject in het NOS 8 uur journaal (vanaf 13 minuten). In beeld waren onderzoeker Thijs Eijsvogels en skateboardster en Nederlandse medaillekandidate Candy Jacobs. Jacobs ondergaat tijdens het item een inspanningstest in de klimaatkamer. Het is op dat moment 35 graden bij een luchtvochtigheid van 75% in de ruimte en Jacobs ervaart problemen met haar ademhaling en het omgaan met de warmte. Eijsvogels legt uit dat deze warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid ervoor zorgt dat de normale methode van afkoeling, het verdampen van zweet, niet goed werkt door de hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat atleten hun warmte niet goed kwijt kunnen en daardoor problemen kunnen krijgen tijdens de verschillende evenementen.

Wetenschappers van de verschillende instellingen helpen Team NL door tests uit te voeren in de zogenaamde klimaatkamer. Met deze tests kan per atleet een persoonlijk profiel worden opgesteld voor het omgaan met de omstandigheden, wanneer een atleet het beste kan afreizen naar Tokyo en praktische planning rond de evenementen. Op het moment van de uitzending zijn er voor 130 atleten persoonlijke temperatuur profielen en adviezen gemaakt op basis van de testen en analyses. Zo is het voor Jacobs van belang tussen haar drie 'runs' goed te drinken en zichzelf te koelen, met de resultaten kan dit verder vorm worden gegeven en draagt dit onderzoek misschien wel bij aan een eerste skateboard medaille voor Nederland.

Bekijk het NOS journaal hier, het item over Beat The Heat begint rond 13:00 minuten in de uitzending.

02 maart 2020

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Commit2data