Commit2Data publicatie - Geef data waarde!

In samenwerking met TNO en InnoValor heeft Commit2Data met die kennis de publicatie ‘Geef data waarde!’ opgesteld. In de publicatie worden vier grote trends en factoren besproken die de komende jaren een grote invloed zullen hebben op verdienmodellen van bedrijven en de wijze waarop organisaties en instellingen hun rol vervullen. Data en datadelen zullen de werkwijzen en verdienmodellen van organisatie en ondernemingen in alle sectoren veranderen. Met deze publicatie onderstreept Commit2Data het belang voor ondernemers en beleidsmakers om vooral met data aan de slag te gaan.

De vier trends in het kort

Transparantie

Een duidelijk toenemende vraag naar transparantie in combinatie met de opkomst van goedkope en betrouwbare sensoren en trackers zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Bedrijven kunnen met steeds groter wordende precisie inzicht geven in processen en de reis van producten en grondstoffen. Denk alleen al aan de stappen van een poststuk of pakket die je kunt volgen.

Alles in Verbinding

Datadelen maakt het mogelijk om zonder grenzen van de traditionele sectoren en ketens te kijken naar processen of producten. Dit biedt nieuwe inzichten of proposities. Zo kan een ondernemer weerdata, energieprijzen of verkeersdata combineren met eigen data om beslissingen over productie of marketing te nemen.

Waarde uit Data

De waarde van data stijgt en steeds meer bedrijven stappen over op data-verdienmodellen. Van de introductie van digitale producten tot het behalen van operationele voordelen en besparingen. Zo verschuiven bedrijven van de verkoop van kant-en-klare producten of diensten naar een flexibele dienstverlening die op basis van data wordt aangepast. Een bedrijf dat eerst vuilnisauto’s aan gemeentes verkocht, verkoopt nu schone straten.

Europese waarden

Europa stelt waarden op voor een competitieve data-economie waarin data tussen sectoren vrij kan bewegen met behoud van privacy. Een voorbeeld hiervan is de introductie van PSD2 (Payment Service Directive 2) die de bankensector verplicht transactiegegevens aan derden te verstrekken als de houder van een rekening daarom vraagt. PSD2 is een belangrijke basis voor veel nieuwe ondernemingen in de financiële sector (FinTech).

Ga actief met data aan de slag!

Naast de nadrukkelijke oproep van overheden om de regie te nemen en te zorgen voor een optimaal ‘data-deelklimaat’ ligt er ook een taak voor het bedrijfsleven. Om de verzamelde data waarde te geven moet er behoorlijk wat werk worden verzet. Bedrijven en organisatie kunnen zich als richtingen op het formuleren van een datastrategie, de datahuishouding op orde te brengen en partners te zoeken om data mee te delen binnen en buiten de keten.

Lees de hele publicatie

Klik hier om de publicatie(PDF) te openen of klik op de onderstaande afbeelding.

Klik op de afbeelding om de publicatie te lezen

Lees de publicatie

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent Commit2Data.

CIMPLO - Cross-Industry Predictive Maintenance Optimization Platform
Bijna iedere onderneming heeft er mee te maken: onderhoud van machines en infrastructuur. Traditionele onderhoudsconcepten gaan uit van een ‘fixed interval approach’, waarbij rekening wordt gehouden met een aanzienlijke veiligheidsmarge. Het gevolg i...
23 februari 2024
Toekenning Take-off fase 1: Haalbaarheidsstudies WO – cluster Commit2Data
Van de toegekende projecten van Take-off najaarsronde zijn vier van de zeven ingediende Commi2Data projecten toegekend. Take-off is een instrument voor academische en innovatieve starters die de commerciële of maatschappelijke toepassing van hun onde...
21 december 2023
Real-Time Data for Products to Move Data-Driven Real-Time Decision Making in Supply Chains and Logistics
Dit project - verder genoemd Data2Move - is gestart in 2017. Het doel van Data2Move is het ontwikkelen en demonstreren van real-time data-driven logistieke methoden en technieken, met in eerste instantie een focus op de voorraad en transport. Er zijn...
27 november 2023