Gezondheid

De mogelijkheden om op het gebied van gezondheid op grote schaal data van verschillende aard te verzamelen en te gebruiken zijn sterk toegenomen. Big Data & Gezondheid richt zich op het benutten van data van verschillende aard en uit verschillende bronnen om te komen tot de beste, op het individu toegesneden, leefstijladviezen, preventie, diagnostiek en behandeling.

Een belangrijke ontwikkeling hierbij is de beweging van het algemene naar het individuele gepersonaliseerde aanbod in naar participatie van het individu en haar/zijn omgeving (zorgverleners mantelzorgers, etc.) bij de eigen gezondheid. Grote uitdagingen liggen bij de (automatische) interpretatie van grote hoeveelheden data.

Voor de verwerving en verwerking van big data zijn bovendien de juiste voorzieningen nodig: faciliteiten en processen voor het verantwoord opslaan van data en voor het verzekeren van (toekomstige) toegang, kwaliteit en analyse van data. Een belangrijk aspect hierbij is de gereguleerde toegang tot data waarbij anonimiteit, integriteit en veiligheid van data gewaarborgd is, ook wanneer verschillende databronnen met elkaar gecombineerd worden.

De fragmentatie van data tussen ziekenhuizen, burgers, onderzoeksinstellingen, beleidsorganisaties, industrie en andere partijen in combinatie met verschillen in regelgeving, vormt bijvoorbeeld een potentiele barrihre voor het benutten van de potentie van Big Data ten behoeve van gezondheid.

Rol van NWO en TNO

NWO financiert Big Data & Gezondheidsonderzoek in samenwerking met de ministeries EZ en OCW.

Big Data onderzoek voor preventie en vroege opsporing van hart- en vaatziekten

De Hartstichting, NWO, ZonMw, de Topsector LSH en het Netherlands eScience Center bundelen hun krachten en ontwikkelen samen een publiek-privaat onderzoeksprogramma onder de paraplu van het Big Data onderzoeksplatform Commit2Data. Voor de voorbereiding van projectvoorstellen wordt een werkbijeenkomst georganiseerd.

Het doel van het programma is het benutten van (nieuwe) verbindingen tussen de gezondheid- en levenswetenschappen, data science en de creatieve industrie voor de ontwikkeling van nieuwe benaderingen in preventie en vroege opsporing van hart- en vaatziekten. Burgers en patiënten krijgen hierin een centrale rol. De Kennis en Innovatie Agenda ICT, LSH, en ClickNL en de principes van vitaal functioneren en positieve gezondheid zijn de inhoudelijke leidraad.

Leest u voor meer informatie de brochure. Deze kan u rechts op de pagina downloaden.

Doel projecten

Het programma zal bestaan uit 4 tot 6 verschillende publiek-private wetenschappelijke onderzoeksprojecten met een omvang van circa 1.5 M EUR (per project). Ieder project is gericht op de beantwoording van belangrijke vraagstukken over preventie en vroege opsporing van hart- en vaatziekten en bevat wetenschappelijk onderzoek op het gebied van data science en de creatieve industrie. Deze projecten wordt voor een deel gefinancierd door een bedrijf of maatschappelijke organisaties (onder bepaalde voorwaarden).

Gerelateerde projecten

Bekijk hieronder de Projecten gerelateerd aan het thema Gezondheid

Gerelateerde calls

Bekijk hieronder de Calls gerelateerd aan het thema Gezondheid

Gerelateerd nieuws

CARRIER Projectupdate 2023
Het CARRIER-team ontwikkelt gepersonaliseerde leefstijlinterventies om het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten te verkleinen (primaire preventie) of om te voorkomen dat het erger wordt (secundaire preventie). Zij streven er naar de leefst...
13 juni 2023
STRAP: Self TRAcking for Prevention and diagnosis of heart disease
Het doel van STRAP is hartziekte vroeger te vinden en/of hartziekte te voorkomen. Om dit doel te bereiken wordt fundamenteel onderzoek gedaan met creatieve methoden, big data en nieuwe technieken. Dit wordt niet gedaan door vroege preventie, afvallen...
08 mei 2023
Project update - Power4FitFoot
Minder zieke mensen en betere zorg, dat is ons doel. Zorg is één van de grootste uitgavenposten met zo’n 75 miljard euro per jaar. Wat als je dat bedrag drastisch omlaag kunt krijgen door mensen op voorhand al te waarschuwen voor een mogelijke ziekte...
04 april 2023