Virtual Interiors as Interfaces for Big Historical Data Research

Semantisch Web

Het Semantisch Web heeft interfaces nodig voor kritische, betrouwbare uitlezingen van Big Data voor geesteswetenschappelijk onderzoek, cultureel erfgoed en creatieve industrie├źn. Met behulp van gegevens over de productie en consumptie van cultuurgoederen, geodata, kaarten en bouwplannen uit de Gouden Eeuw zal het project 'Virtual Interiors' het onderzoekspotentieel van grote historische data in een geospatiale context ontsluiten.

Virtuele reconstructies

Virtuele reconstructies van interieurs van huizen en hun locaties in Amsterdam uit de Gouden Eeuw zullen niet alleen inzicht geven in sociaal-ruimtelijke aspecten van de culturele productie en consumptie van de creatieve industrie, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van de ruimtelijke geesteswetenschappen en digitale hermeneutische methoden.

De Amsterdamse casestudie richt zich op de implementatie van deze methoden door middel van verbeteringen van GIS met toepassingen van 'deep/thick maps' en historische reconstructies in virtuele 3D/4D-ruimtes met meerdere perspectivische views en visuele representaties van onzekerheid. De vraag hoe we 'verhalen' vertellen, bewerken en representeren in virtuele reconstructies met onvolledige/inconsistente data is echter veel relevanter dan het historische geval van Amsterdam.

Interactieve interface voor onderzoek

De contextualisering van deze virtuele historische reconstructies met duurzame annotaties levert input voor de creatie van meer generieke, multidimensionale 'hyperruimtes' die dienen als interactieve interfaces voor onderzoek in de digitale geesteswetenschappen, cultureel erfgoed, creatieve industrie├źn en daarbuiten. Duurzame oplossingen voor het identificeren en annoteren van locaties en gebeurtenissen in steeds wisselende configuraties in multidimensionale virtuele ruimtes zijn zowel conceptuele als technische uitdagingen voor augmented reality toepassingen en games.

Ten slotte ondersteunt de verspreiding en het behoud van deze verrijkte reconstructies als verbeterde publicaties het onderzoek, het cultureel erfgoed en de creatieve industrie.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent Commit2Data.

Actuele themas

Smart culture

Project nieuws

Active4Life; optimization of use and effects of eHealth Een onderzoek om blijvend meer te bewegen
Het merendeel van de chronisch zieken (84%) en van de laag opgeleide volwassenen en ouderen (72%) beweegt te weinig. Bij deze groepen zou zelfs een klein beetje meer bewegen al grote gezondheidsvoordelen hebben. Active4Life onderzoekt hoe je volwasse...
18 januari 2023
Take-Off fase 1 voorjaar 2023
Ondernemende wetenschappers die willen onderzoeken of het haalbaar is om een innovatief onderzoeksresultaat commercieel toe te passen, kunnen financiering aanvragen via Take-off fase 1 Haalbaarheidsstudies WO. Dit programma is gericht op het stimul...
16 januari 2023