Power4FitFoot

Data Driven Personalized Self-Management of Patients with Heart Failure & Diabetic Foot: An integrative approach to predict and manage high risk factors

Minder zieke mensen en betere zorg, dat is ons doel. Zorg is één van de grootste uitgavenposten met zo’n 75 miljard euro per jaar. Wat als je dat bedrag drastisch omlaag kunt krijgen door mensen op voorhand al te waarschuwen voor een mogelijke ziekte, waardoor ze hun gedrag op tijd kunnen aanpassen, of op tijd de juiste behandeling krijgen?

De hoeveelheid gegevens over gezondheidszorg, de beschikbare databronnen, en de beschikbare technieken worden steeds groter, waardoor het steeds moeilijker wordt om nuttige informatie te vinden, en de juiste technieken te gebruiken. De digitalisering van patiëntensystemen en- dossiers in ziekenhuizen maakt dat de data van patiënten veel gemakkelijker toegankelijk is geworden. Datawetenschappen blijkt van onschatbare waarde te zijn om de resultaten te verbeteren door zijn vermogen om effectieve correlaties te vinden - op snelle, schaalbare en precieze manieren.

Daarnaast is het door de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van sensoren, draadloze communicatie en data-analyse tegenwoordig goed mogelijk geworden om vele aspecten van het menselijk lichaam en activiteiten te monitoren. Draagbare apparaten controleren hartslag, slaappatronen, lopen, en nog veel meer, terwijl het nieuwe dimensies van context, geolocatie, gedragspatroon en biometrie biedt. Combineer dit met de ongestructureerde ‘levensstijl’-data die over sociale media komt en je hebt een krachtige combinatie die meer is dan alleen nummers en tweets.

In Power4FitFoot gaan we werken aan zo’n combinatie van databronnen, waarbij we ons concentreren op mensen met suikerziekte die een grote kans hebben om een diabetische voetzweer te ontwikkelen.

Dringender probleem

Mensen met suikerziekte (diabetes) hebben vaak diabetische voetzweren (DFU). Specialisten schatten dat ongeveer 10 procent van de mensen met diabetes op een bepaald moment een voetzweer ontwikkelt. Een mild letsel aan de voet kan al het begin zijn van een voetzweer. Mensen die langer diabetes hebben of hun diabetes minder effectief beheersen, hebben meer kans op het ontwikkelen van voetzweren. Roken, niet bewegen, overgewicht, een hoog cholesterol of bloeddruk kunnen allemaal het risico op diabetesvoetzweren verhogen. Bij individuele patiënten resulteert een diabetische voetzweer in een verminderde gezondheid gerelateerde levenskwaliteit en hogere sterfte, en degenen die een zweer hebben ontwikkeld, krijgen na drie jaar een herhalingspercentage van 50%.

DFU zal waarschijnlijk in de (nabije) toekomst een steeds dringender probleem worden door de vergrijzende bevolking en de toename van de prevalentie van diabetes in verband met ongezonde levensstijl (bijvoorbeeld inactiviteit en obesitas). Betere vroegtijdige detectie en gepersonaliseerde interventies om de naleving van de behandeling te verbeteren en zelfbeheersing te stimuleren, kan een voetzweer en uiteindelijk amputatie voorkomen. Het herkennen van symptomen, zoals verminderd gevoel, dienen te helpen bij het voorkomen van diabeteszweren. Nieuwe methodes en monitoring technieken moeten worden toegepast om de vroege detectie te optimaliseren en de patiënten te ondersteunen om hun gezondheid te beheren en te onderhouden, en dat is precies het werkgebied van Power4FitFoot.

Medewerkers

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent Commit2Data.

Project nieuws

HiTMaT Call 2021 open
Om het belang van hightech innovatie in de maatschappelijke thema's en missies duidelijk te maken én aan te jagen organiseert Topsector HTSM jaarlijks de HiTMaT Call, een stimuleringsprogramma om consortia te inspireren tot kansrijke hightech oplossi...
23 maart 2021
Lancering NWO Call Haalbaarheidsstudies Commit2Data
Voor ondernemende wetenschappers die willen onderzoeken of het haalbaar is om een innovatief onderzoeksresultaat commercieel dan wel maatschappelijk toe te passen, kan financiering worden aangevraagd via Take-off fase 1: Haalbaarheidsstudies WO. Dit ...
07 januari 2021
Call Take-off fase 1 voorjaar 2022 geopend
De Take-off fase 1 – Haalbaarheidsstudies WO Commit2Data is op 3 januari geopend. Deze call is specifiek voor Commit2Data projecten die een haalbaarheidsstudie willen uitvoeren. Alle Commit2Data projecten hebben tot 8 februari 14:00 a.s. om een inten...
13 januari 2022

Actuele themas

Gezondheid