Real-Time Data for Products to Move Data-Driven Real-Time Decision Making in Supply Chains and Logistics
Dit project - verder genoemd Data2Move - is gestart in 2017. Het doel van Data2Move is het ontwikkelen en demonstreren van real-time data-driven logistieke methoden en technieken, met in eerste instantie een focus op de voorraad en transport. Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet in het implementeren van real-time data in de bedrijfsvoering, terwijl in 2017 veel bedrijven nog zoekend waren en niet wisten waar te beginnen en wat te doen met data. Het project heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Innovatief onderzoek in combinatie met praktijkimplementaties - afstudeerders van de TU/e aan de slag bij bedrijven - maakten onderdeel uit van het onderzoek. Een duurzame community binnen het European Supply Chain Forum (ESCF)* is het blijvende resultaat.
Real-time data
Real-time data biedt supply chain managers de mogelijkheid om zichtbaarheid te behouden en stelt hen in staat om zonder vertraging bedrijfsbevorderende beslissingen te nemen. Gegevens binnen een supply chain zijn ongelooflijk waardevol voor bedrijven die supply chain analytics uitvoeren om de voortgang van hun bedrijf te meten. Door de juiste technologische hulpmiddelen te implementeren, kunnen bedrijven de gegevens analyseren binnen Enterprise Resource Planning (ERP) en supply chain management (SCM) -systemen en deze gebruiken om zakelijke besluitvorming te stimuleren.
De trekkers van Data2Move
We spraken in februari 2023 met Sarah Gelper, nu werkzaam voor de Universiteit van Luxemburg. Sarah was samen met onder andere Tom Van Woensel, Ton de Kok, Luuk Veelenturf en Zumbul Atan van Eindhoven University of Technology betrokken bij dit Data2Move onderzoek. Binnen het onderzoek waren tevens 2 PhD-studenten en 1 Postdoc actief voor meer fundamenteel onderzoek; Sami Ozarik (last mile transport), Saeed Poormoaied (inventory transshipments) en Baris Kocaman (transport subscription).
Partners
Binnen het project werd verder samengewerkt met onderstaande bedrijven en kennispartners:
H&S Group, Den Hartogh Logistics, Container Centralen Nederland, ORTEC, Jumbo supermarkten B.V., CTAC, Wuunder Nederland, MM Guide B.V., Essity Netherlands B.V., de Universiteit van Tilburg (UVT) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).
Na de inbedding bij ESCF in 2019 zijn er nieuwe partners aangesloten, voor een volledige lijst, zie https://escf.nl/companymembers/, Data2Move members. Naast de thesissen en het PhD onderzoek komt het netwerk ook drie keer per jaar samen rond de thema’s in events. Tijdens deze events delen ze wetenschappelijke kennis, en delen de partners hun uitdagingen en oplossingen.
De Data2Move Community bij ESCF
Data2Move: ‘Where academic solutions meet business needs’, zie deze video op YouTube. Sarah licht het ontstaan en de inbedding toe. “De community is eigenlijk al gestart in 2017, bij het samenstellen van het consortium voor dit NWO-project. Inmiddels zijn er meer partners aangesloten en is Data2Move als onderzoeksproject als het ware overgegaan in een research community in het ESCF.” De leden zijn verladers, transportbedrijven en IT-bedrijven. “Het lidmaatschap biedt niet alleen toegang tot (wetenschappelijke) kennis maar ook toegang tot talent en een breed netwerk. Deze drie onderdelen samen in één community is wat onze leden aantrekt en wat deze samenwerking super belangrijk maakt. We organiseren workshops en ook levert de community mogelijkheden op zoals recent een nieuw onderzoek naar circulaire economie in samenwerking met Philips en Dinalog.” Naast Data2Move zijn er Binnen ESCF ook netwerken rondom Customer-Driven Transformation, High Tech en Servitization. “De partners leren elkaar steeds beter kennen doordat leden vaak meer dan één keer deelnemen, zo ontstaat er steeds meer een hechte community.”
Uitdagingen tijdens het onderzoek
Het enthousiasmeren van bedrijven voor een samenwerking met een PhD-student is niet gemakkelijk, vertelt Sarah. “Waar bedrijven staan te trappelen om een student aan te nemen voor een afstudeeronderzoek van een half jaar, is het aannemen van een Phd-student veel lastiger. Dit heeft deels te maken met het feit dat dit een periode van vier jaar betreft (te lange horizon) maar ook met een praktische barrière rondom toegang tot de systemen en de data van bedrijven. Die toegang kan niet altijd gefaciliteerd worden omdat een Phd-student niet op de payroll komt van het bedrijf, zoals een afstudeerder.” Een andere uitdaging was de community actief houden tijdens de coronaperiode. “Het bouwen aan een community tijdens de lockdown was niet eenvoudig, toch lukte het ons om met onze leden te blijven samenkomen, online. En zodra het weer kon, organiseerden we een outdoor event.”
Toekomst
Het projectleiderschap is inmiddels in handen van Albert Schrotenboer en Laura Genga, Sarah blijft op afstand zeker betrokken. De ESCF-community blijft zich verder ontwikkelen. “Inmiddels hebben de meeste bedrijven een goede datastrategie. Toch blijft data belangrijk zijn er nieuwe interessante vraagstukken, bijvoorbeeld over ‘responsibele use’ van data en ‘corporate responsibility’. Ook het thema ‘resilience’ staat op de agenda van Data2Move, dit betreft niet alleen transport maar de gehele supply chain. Je ziet dat bedrijven echt de volgende stap willen zetten. Zo is er een shift geweest de afgelopen jaren van een meer technisch vraagstuk naar het maken van goede keuzes bij het gebruik van data.”
* European Supply Chain Forum (ESCF)
ESCF is het toonaangevende samenwerkingsplatform in het oplossen van praktische en wetenschappelijke supply chain-uitdagingen door technologie te gebruiken en talent, innovatief denken en out-of-the-box oplossingen te versterken. Op de website van ESCF tref je meer informatie aan over de community Move2data, naast diverse artikelen en verhalen.
Prof.dr. T. van Woensel
Projectleider/Penvoerder
Gerelateerde content
Alle gerelateerde content van Commit2Data.nl
Logistiek
De sector is net als veel andere sectoren bezig ingrijpend te veranderen als gevolg van digitaliseren. Steeds meer processen kunnen real time worden gemonitord en slimme algoritmen maken het mogelijk om processen tot op detail op elkaar af te stemmen. Al die verzamelde data vereist onderzoek naar de mogelijke toepassingen en naar de beste algoritmen.