Project Update: Neighborhood Energy & Data Management Integration System

Wanneer is het project officieel van start gegaan?

In maart vorig jaar (2019) en een andere phd is begonnen na onze laatste Update.

Hoeveel mensen werken er aan het project?

We hebben twee extra Masterstudenten/stagiaires ingehuurd om te helpen met het project. Eén zal zich richten op het optimaliseren van het gebruik van batterijen binnen huizen. De ander zal zich richten op de algoritmen die het energiegebruik voorspellen op basis van verschillende databronnen zoals slimme meters en domotica.

Wat is de grootste uitdaging tot nu toe?

Het verkrijgen van de gegevens om mee te werken is een uitdaging. Bijvoorbeeld het verkrijgen van de gegevens uit domotica of slimme meters en het bewaken van privacy is een uitdaging. Nu gebruikt het project geanonimiseerde gegevens die geen locaties bevatten. De corona-uitbraak maakt dat de installatie van nieuwe domotica enenergieverbruiksmeters tot een stilstand is gekomen en we weten niet zeker wanneer wij hier verder mee kunnen gaan.

Is er veel contact met de private partners en hoe ziet de samenwerking eruit?

Het aantal private partners is gegroeid tijdens het project en zij helpen ons vooral met het verzamelen van gegevens en verbinden ons met huishoudens voor de installatie van slimme sensoren en domotica.

Zijn de onderzoeksvragen in de loop van het onderzoek aangepast?

De belangrijkste vragen zijn hetzelfde gebleven, maar het proces en de kleinere vragen rond praktische toepassingen zijn veranderd.

Welke fase van het onderzoek zit je nu?

We hebben een aantal gegevens verzameld en een raamwerk ontwikkeld om de gegevens te verwerken en het energieverbruiksprofiel te verzamelen in combinatie met demografische gegevens. Op buurtschaal hebben we gebruik gemaakt van de verbruiksprofielen om het energieverbruik te voorspellen. Dit is een aanvulling op het voorspellingsmodel op basis van het weer en dat heeft het nauwkeuriger gemaakt.

Zonneprognoses maken hier ook deel van uit, we kunnen voorspellen hoeveel zonnepanelen je kunt toevoegen om zelfvoorzienend te worden of om de hele buurt zelfvoorzienend te maken.

Wat is je uiteindelijke doel?

Functionele analysetechnieken voor zelfvoorzieningsplanning en energiebalanceringssystemen.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent Commit2Data.

Gerelateerde projects

Bekijk hieronder de Projecten gerelateerd aan het thema Project Update: Neighborhood Energy & Data Management Integration System

Multidimensionale big data modellering voor betrouwbare elektriciteitsvoorziening
Weerpatronen veroorzaken grote schommelingen in het weer in Europa en in de potentiële levering van energie uit hernieuwbare energiebronnen. Weersomstandigheden kunnen de systeemtoereikendheid van een koolstofarm energiesysteem op lange termijn in ge...
02 juli 2024
Kids First, towards a pedagogical sport climate
Kids First, towards a pedagogical sport climate is de titel van een groot onderzoek bij sportverenigingen om ‘op de werkvloer’ een pedagogisch sport klimaat te realiseren. Een pedagogisch sportklimaat zet het kind centraal en focust op een ontwikkeli...
16 mei 2024
Paul Havinga overleden
Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat prof. dr. ing. Paul Havinga (Universiteit Twente) onverwacht is overleden. Paul Havinga was projectleider van maar liefst drie Commit2Data-projecten. Hij was een prominent wetenschapper die als geen ander...
10 mei 2024