Project Update: Neighborhood Energy & Data Management Integration System

Wanneer is het project officieel van start gegaan?

In maart vorig jaar (2019) en een andere phd is begonnen na onze laatste Update.

Hoeveel mensen werken er aan het project?

We hebben twee extra Masterstudenten/stagiaires ingehuurd om te helpen met het project. Eén zal zich richten op het optimaliseren van het gebruik van batterijen binnen huizen. De ander zal zich richten op de algoritmen die het energiegebruik voorspellen op basis van verschillende databronnen zoals slimme meters en domotica.

Wat is de grootste uitdaging tot nu toe?

Het verkrijgen van de gegevens om mee te werken is een uitdaging. Bijvoorbeeld het verkrijgen van de gegevens uit domotica of slimme meters en het bewaken van privacy is een uitdaging. Nu gebruikt het project geanonimiseerde gegevens die geen locaties bevatten. De corona-uitbraak maakt dat de installatie van nieuwe domotica enenergieverbruiksmeters tot een stilstand is gekomen en we weten niet zeker wanneer wij hier verder mee kunnen gaan.

Is er veel contact met de private partners en hoe ziet de samenwerking eruit?

Het aantal private partners is gegroeid tijdens het project en zij helpen ons vooral met het verzamelen van gegevens en verbinden ons met huishoudens voor de installatie van slimme sensoren en domotica.

Zijn de onderzoeksvragen in de loop van het onderzoek aangepast?

De belangrijkste vragen zijn hetzelfde gebleven, maar het proces en de kleinere vragen rond praktische toepassingen zijn veranderd.

Welke fase van het onderzoek zit je nu?

We hebben een aantal gegevens verzameld en een raamwerk ontwikkeld om de gegevens te verwerken en het energieverbruiksprofiel te verzamelen in combinatie met demografische gegevens. Op buurtschaal hebben we gebruik gemaakt van de verbruiksprofielen om het energieverbruik te voorspellen. Dit is een aanvulling op het voorspellingsmodel op basis van het weer en dat heeft het nauwkeuriger gemaakt.

Zonneprognoses maken hier ook deel van uit, we kunnen voorspellen hoeveel zonnepanelen je kunt toevoegen om zelfvoorzienend te worden of om de hele buurt zelfvoorzienend te maken.

Wat is je uiteindelijke doel?

Functionele analysetechnieken voor zelfvoorzieningsplanning en energiebalanceringssystemen.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent Commit2Data.

Gerelateerde projects

Bekijk hieronder de Projecten gerelateerd aan het thema Project Update: Neighborhood Energy & Data Management Integration System

Dagstuhl publicatie Commit2Data programma
Commit2Data was een Nederlands onderzoeks- en innovatieprogramma gericht op de toepassing van big data-onderzoek in verschillende sectoren. Het programma, dat liep van 2016 t/m 2024, richtte zich niet alleen op academisch onderzoek naar toepassingen ...
10 december 2024
Real-time data-driven maintenance logistics - Innovatie in data-gedreven onderhoudslogistiek
In het kader van het C2D-project Real-time Data-driven Maintenance Logistic werken onderzoekers en bedrijven samen om onderhoudsprocessen te optimaliseren door middel van real-time data. In een interview met Willem van Jaarsveld (TU/e), een van de le...
22 oktober 2024
Ritme als sleutel tot sociale veerkracht in stedelijke omgevingen
In een tijd waarin stedelijke gemeenschappen geconfronteerd worden met steeds complexere uitdagingen, heeft Caroline Nevejan, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, samen met haar team het innovatieve project Designing Rhythms for Social Resil...
22 oktober 2024