Project Update (Januari 2020) – DiaGame

Wanneer is het onderzoeksproject gestart?

Het project is gestart in oktober 2019 en bevindt zich in de eerste fase. Van Riel en anderen zijn actief bezig met het werven van onderzoekers. Momenteel leggen we de laatste hand aan de aanname van één onderzoeker en hebben we twee openstaande vacatures voor promovendi in Machine Learning, A.I. en biomedische techniek met een sterke kennis van wiskundige modellen.

Hoe start je een onderzoeksproject als dit?

Het huidige project is de volgende stap van een eerder project. Dat project richtte zich op spelsimulaties voor patiënten met Diabetes op basis van wiskundige modellen. Dat project heeft ons geleerd dat de gegevens en informatie binnen de spelomgeving gepersonaliseerd moesten worden om een groter effect op de patiënten te hebben. De meeste patiënten zijn 55 jaar of ouder en behoren tot de lagere sociale klassen. Dit vergt een andere aanpak als het gaat om de manier waarop het spel is ontworpen en informatie weergeeft voor de patiënten.

Hoe is het publiek-private consortium tot stand gekomen?

Het vorige project dat is uitgelopen op het huidige project had een consortium van particuliere bedrijven achter zich. Tijdens de planvorming voor de volgende fase hadden hoogleraar geneeskunde Harm Haak en partners fondsen verzameld voor een bedrijf dat verder zou gaan met de producten en het onderzoek. De Data2Person call for proposals kwam op het juiste moment om het onderzoek binnen een consortium verder uit te diepen. Daarin is het TU/E project Gamebus betrokken als platform om alle data van de patiënten te verzamelen.

U doet data-onderzoek. Waar haalt u deze data vandaan?

De patiënten, die worden gerekruteerd door partner Maxima Medisch Centrum, worden gevolgd met wearables die veelal bestaan uit hun smartphones. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande platforms om de toetredingsdrempel te verlagen en het gebruik van nieuwe apps of technologie voor de patiënten te beperken. Bewegingsgegevens worden bijvoorbeeld bijgehouden via diensten als Apple Health of Google Fit en gesynchroniseerd met het Gamebus platform. Patiënten krijgen ook regelmatig een notificatie die hen vraagt naar hun psychologische toestand. Er wordt een sensor toegepast waarbij elke patiënt continu zijn bloedsuikerspiegel in de gaten houdt, een belangrijke indicator voor het spel. Elke patiënt moet zo veel mogelijk zijn lichaamsgewicht en dieet bijhouden. Naast het bijhouden van een geschreven logboek zullen ze gemotiveerd worden om alles wat ze eten te fotograferen of te filmen en te uploaden naar het Gamebus platform. De beelden zullen worden geanalyseerd om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de individuele calorie-inname. Twee keer per jaar moeten de patiënten naar het ziekenhuis voor een meer volledige medische check-up, waarbij ook het bloedbeeld wordt onderzocht. De patiënten zal worden gevraagd naar hun ervaring met en kennis van de ziekte en de symptomen die zij hebben.

Werkt u samen met de particuliere bedrijven?

Het project werkt actief en intensief samen met de partners in het project en in de eerste plaats met het ziekenhuis. Zij zijn van groot belang voor het project met werving en toegang tot patiënten, professor Haak speelt een grote rol in deze samenwerking. Op dit moment werken het team en het ziekenhuis samen aan de eerste grote horde van het project: het ontwikkelen en verkrijgen van goedkeuring voor het medisch-ethische onderzoeksprotocol.

Heeft u regelmatig contact met personen/organisaties uit andere NWO-projecten?

De Commit2Data projectbijeenkomsten bieden toegang tot andere projecten en onderzoekers. Binnen de TU/E hebben we contact met een ander onderzoek dat financiering heeft via het Commit2Data programma en we hebben contact met een onderzoeksproject van de Universiteit Twente voor dezelfde patiëntengroep/ziekteprofiel.

Wat is jullie uiteindelijke doel met het project?

Door middel van dit project en onderzoek willen we uiteindelijk de kwaliteit van leven voor mensen met Diabetes ziekte verbeteren.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent Commit2Data.

Gerelateerde projects

Bekijk hieronder de Projecten gerelateerd aan het thema Project Update (Januari 2020) – DiaGame

Kids First, towards a pedagogical sport climate
Kids First, towards a pedagogical sport climate is de titel van een groot onderzoek bij sportverenigingen om ‘op de werkvloer’ een pedagogisch sport klimaat te realiseren. Een pedagogisch sportklimaat zet het kind centraal en focust op een ontwikkeli...
16 mei 2024
Paul Havinga overleden
Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat prof. dr. ing. Paul Havinga (Universiteit Twente) onverwacht is overleden. Paul Havinga was projectleider van maar liefst drie Commit2Data-projecten. Hij was een prominent wetenschapper die als geen ander...
10 mei 2024