TKI LTR Information-Centric Networking

Aan de basis van het huidige Internet ligt het concept van het opzetten van punt-punt communicatieverbindingen tussen eindpunten, vergelijkbaar met de telefonienetwerken van waaruit het Internet destijds is ontstaan.

Het fundamentele idee is dat door middel van het adresseren van een specifiek eindpunt, in het geval van het Internet via een IP adres, een verbinding met die node tot stand gebracht kan worden, en er vervolgens communicatie mee mogelijk is.

In een wereld waarin distributie een van de meest dominante use cases voor het Internet is, en een groot gedeelte van de data die wordt gedistribueerd ook nog eens voor een grote groep interessant is, is de efficiëntie van het connectie- en device-georiënteerde model van het huidige Internet, een serieus vraagstuk.

Information-Centric Networking (ICN) is een verzamelnaam voor een groep technologieën met als doel de huidige Internet infrastructuur te evolueren van een device/server-georiënteerd paradigma, naar een meer data-georiënteerd paradigma. In plaats van het adresseren van eindpunten via IP, ligt het adresseren van data zelf centraal bij ICN.

Named chunks

Door het opdelen van data in zogenaamde chunks, en elk van deze chunks een unieke naam te geven, is het mogelijk om direct data op te vragen, zonder dat de primaire vraag is waar deze zich bevindt. Een paradigmawijziging van ‘waar’ naar ‘wat’.

Binnen het ICN project staan named chunks centraal. Zij vervullen daarmee de rol van IP in het huidige Internet. Deze data-georiënteerde aanpak biedt grote voordelen voor de schaalbaarheid en efficiëntie van het Internet. Door het gebruik van named chunks is het mogelijk voor elke node, inclusief routers en switches, chunks te cachen, met potentieel een hogere efficiëntie tot gevolg.

Deze call is gesloten

De projecten zijn toegekend, onderaan deze pagina de inmiddels lopende projecten.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Commit2data

Gerelateerde projecten

Bekijk hieronder de projecten gerelateerd aan het thema Smart Industry