CARRIER - Coronary ARtery disease: Risk estimations and Interventions for prevention and EaRly detection

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland en andere Westerse landen een belangrijke doodsoorzaak. De meest voorkomende hart- en vaatziekten zijn coronaire hartziekten (CHZ). Leefstijl speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van CHZ.

Voorbeelden van leefstijlfactoren die het risico op CHZ verhogen zijn roken, slechte voeding en weinig beweging. Het doel van CARRIER is om met een regionale samenwerking van cardiologen, huisartsen, juristen en data wetenschappers CHZ vroegtijdig te detecteren en door middel van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie te voorkomen.

Op basis van medische gegevens van ziekenhuizen en huisartsen en sociaal-economische gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen met Big Data en Kunstmatige Intelligentie voorspellende algoritmes opgesteld worden. Hiermee kunnen cardiologen en huisartsen patiënten detecteren met een verhoogd risico die op basis van hun leefstijl of al een historie van CHZ hebben. Burgers met een verhoogd risico, hartpatiënten en dokters zullen samen een persoonlijke leefstijlinterventie opstellen. De therapietrouw aan de leefstijlinterventie zal bevorderd en gemonitord worden middels een digitale multimedia leefstijlcoach (eCoach).

Middels deze brede preventieve aanpak streven we ernaar om het aantal hartinfarcten en andere CHZ, en de gevolgen ervan te verminderen. Dokters kunnen extra mogelijkheden bieden om de oorzaken van CHZ te bestrijden. Burgers met een verhoogd risico en patiënten zullen meer regie krijgen op het voorkomen van CHZ en andere ziekten die voorkomen kunnen worden met een aanpassing van de leefstijl.

Meer informatie
Titel project: CARRIER - Coronary ARtery disease: Risk estimations and Interventions for prevention and EaRly detection

Programma: Commit2Data-Programma

Organisatie: NWO

Partners: Maastricht UMC+, Sananet Care BV, CBS, MAASTRO Clinic, HuisartsenOZL en Huis van de Zorg

Contactpersoon
Prof.dr.ir.A.L.A.J. Dekker (Universiteit Maastricht)

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Commit2data